Doopsuiker Van den Brande Logo

Since 1972

Menu
Kaarten zelf maken - Doopsuiker Van den Brande - Ranst-Lier
Ranstsesteenweg 58, 2520 Emblem (Ranst)- Tel: +32(0)3.480.19.13

Algemeen

Geboortekaartjes Zelf Ontwerpen

Ondanks het uitgebreide aanbod van voorgedrukte geboortekaarten en bijpassende doopsuikerverpakkingen, labels enz, wil U misschien toch een echt persoonlijke toets geven aan aan uw geboortekaartje en/of doopsuikerbedankje.

Als U handig bent met computerprogramma's staat niets U in de weg om uw eigen kaartje te ontwikkelen. Wij zorgen voor een perfect eindresultaatresultaat.

Om het helemaal af te maken kunnen wij thema's van uw kaart overnemen op uw doopsuikerverpakking : wikkels, labels, etiketten of zelfklevers, het kan allemaal.

Waarmee dient U rekening te houden voor een mooi eindresultaat ?

Checklist

 • zorg voor een afloop van 3 mm
 • zet kleuren om in CMYK formaat
 • respecteer een marge van minimum 5 mm
 • vergeet uw fonts en/of afbeeldingen niet mee te sturen
 • gebruik een resolutie van minimum 300 dpi
 • houd rekening met de standaard postformaten om hoge portkosten te vermijden

Bestandsformaten

Bestandsformaten

U kan uw geboortekaartjes aanleveren in de volgende formaten.

 • Adobe Indesign
 • Adobe Illustrator
 • Adobe Photoshop
 • PDF formaat

Ontwerpen in andere applicaties kunnen wij jammer genoeg niet aanvaarden

Indesign ( voorkeur )

Indesign is de applicatie waarin wij al het drukwerk afwerken. Uw ontwerp in Indesign formaat kan dus zonder enige bijkomende behandeling van onzentwege worden bewerkt ( inbrengen van de laatste gegevens zoals geboortedatum, gewicht, kamernummer enz .... ) en afgedrukt, voor zover alle voorwaarden ( afloop ...) enz zijn vervuld.

Opmerking: gebruikt U Indesign versie CS 5.5 of hoger exporteer dan uw bestand na het opslaan naar IDML formaat, en bezorg ons dit bestand

Illustrator of Photoshop

Deze formaten kunnen door ons verder worden bewerkt, maar vragen nog bijkomende handelingen om uw bestand afdrukklaar te maken

PDF Bestanden

PDF bestanden kunnen een oplossing zijn indien U uw ontwerp in een niet ondersteunde applicatie hebt gemaakt. Ze zijn principe echter niet meer bewerkbaar. U dient daarom eerst zelf de nodige finale aanpassingen te doen, en deze versie naar ons door te sturen.

Lettertypes

Lettertype

Indien U ons een Photoshop of Indesign bestand doorstuurt, hebben we ook de lettertype bestanden nodig. Er zijn duizenden fonts op het internet beschikbaar, die wij uiteraard niet allemaal hebben , of makkelijk terug te vinden zijn.

Opgelet : werkt U met een Apple computer, dient U ons het Windows equivalent door te sturen. Lettertypebestanden die alleen voor een Mac geschikt zijn komen worden niet door onze Windows computer herkend !

Geschikte lettertypebestanden herkent U aan de .ttf of otf extensie

Afloop en marges

Afloop en Marges

Om bij het snijden eventuele witte randen te voorkomen, dient U een afloop (bleed) van 3mm te voorzien. Dit betekent dat U uw ontwerp 6 mm groter maakt dan het gewenste eindresultaat. In photoshop of indesign kan U dit eenvoudig instellen. Indien de achtergrond neutraal blijft is dit natuurlijk minder van belang.

Plaats uw afbeeldingen en teksten op minimum 5 mm ( bij voorkeur 10 mm ) van de rand van uw ontwerp. Zo vermijd je dat ze te dicht tegen de rand komen. Als je de afloop mee telt , blijf je dus minstens 8mm van de rand.

illustratie afloop en marges

Afbeeldingen

Afbeeldingen

Voor een optimaal drukresultaat moet je er voor zorgen dat je afbeeldingen een resolutie hebben van minstens 300 dpi. In Photoshop vind je dit onder "Beeld-Grootte" Zet de resolutie op 300dpi of hoger en kies de gewenste afbeeldingsgrootte. Graphics met lage kwaliteit, komen je kaartje echt niet ten goede.

Let er ook op dat wanneer je je foto's van je fototoestel ophaalt, de originele resolutie behouden blijft om kwaliteitsverlies te vermijden. Ook met je smarthone kan je tegenwoordig degelijke foto's maken. Let er ook hier weer op dat bij het doorsturen van je foto je diet doet in de originele grootte.


Ook de afbeeldingen ( foto's, graphics, etc ) die U hebt gebruikt bij uw ontwerp dient U steeds mee te sturen. Meestal verwijst het definitieve ontwerp door middel van koppelingen naar de originele bestanden.

Kleuren

Kleuromgeving

De kleuren op je monitor worden weergegeven in RGB formaat. Afdrukken gebeurt in CMYK-formaat met een ander kleurenbereik. Zorg er dus voor dat je in programma de juiste kleurmodus kiest. In Photoshop vind je dat onder het menu "Beeld - Modus"

Let op : de kleuren zoals je ze op je monitor ziet en het uiteindelijke drukresultaat zullen wellicht afwijken. Dat hangt vooral af van je instellingen ( helderheid, contrast etc ... )

Portkosten

Houd uw portkosten binnen de perken !

Om van een normaal posttarief te kunnen genieten (0.65 ?) dien je een aantal regels te respecteren. Anders bedraagt de kost 1.3 ?.

De belangrijkste voorwaarden voor de enveloppes die U gebruikt zijn de volgende :

 • gebruik steeds een rechthoekig formaat ( vierkante enveloppes zijn steeds niet genormaliseerd ! )
 • respecteer de volgende afmetingen
  • minimum: 90 x 140 mm (1)
  • maximum 125 mm x 235 mm(1).
   (1)de post hanteert een tolerantie van 2 mm
  Een vierkante kaart stop je dus best in een enveloppe van 125x140mm - Dit valt binnen het genormaliseerde formaat . Neem daarom 120x120mm als effectief formaat voor je kaartje.

©Doopsuiker Van den Brande BVBA, Ranstsesteenweg 58, 2520 Emblem, Antwerpen Belgie

Last Updated on

×

Volg ons ! :