Doopsuiker Van den Brande Logo

Ontwerp zelf uw trouwkaart

Wij drukken ze voor U perfect af.


Huwlijkskaarten Zelf Ontwerpen

Ondanks het uitgebreide aanbod van voorgedrukte trouwkaarten wil U misschien toch een echt persoonlijke toets geven aan aan uw trouwkaart. en/of huwelijksbedankje.

Als U handig bent met computerprogramma's staat niets U in de weg om uw eigen kaartje te ontwikkelen. Wij zorgen voor een perfect eindresultaatresultaat.

Om het helemaal af te maken kunnen wij thema's van uw kaart overnemen op uw menus, tafelkaartje, bedankjes : wikkels, labels, etiketten of zelfklevers, het kan allemaal.

Waarmee dient U rekening te houden voor een mooi eindresultaat ?

Checklist

 • zorg voor een afloop van 3 mm
 • zet kleuren om in CMYK formaat
 • respecteer een marge van minimum 5 mm
 • vergeet uw fonts en/of afbeeldingen niet mee te sturen
 • gebruik een resolutie van minimum 300 dpi
 • houd rekening met de standaard postformaten om hoge portkosten te vermijden

Bestandsformaten

U kan uw geboortekaartjes aanleveren in de volgende formaten.

 • Adobe Indesign
 • Adobe Illustrator
 • Adobe Photoshop
 • PDF formaat

Ontwerpen in andere applicaties kunnen wij jammer genoeg niet aanvaarden

Indesign ( voorkeur )

Indesign is de applicatie waarin wij al het drukwerk afwerken. Uw ontwerp in Indesign formaat kan dus zonder enige bijkomende behandeling van onzentwege worden bewerkt ( inbrengen van de laatste gegevens zoals geboortedatum, gewicht, kamernummer enz .... ) en afgedrukt, voor zover alle voorwaarden ( afloop ...) enz zijn vervuld.

Opmerking: gebruikt U Indesign versie CS 5.5 of hoger exporteer dan uw bestand na het opslaan naar IDML formaat, en bezorg ons dit bestand

Illustrator of Photoshop

Deze formaten kunnen door ons verder worden bewerkt, maar vragen nog bijkomende handelingen om uw bestand afdrukklaar te maken

PDF Bestanden

PDF bestanden kunnen een oplossing zijn indien U uw ontwerp in een niet ondersteunde applicatie hebt gemaakt. Ze zijn principe echter niet meer bewerkbaar. U dient daarom eerst zelf de nodige finale aanpassingen te doen, en deze versie naar ons door te sturen.

Lettertype

Indien U ons een Photoshop of Indesign bestand doorstuurt, hebben we ook de lettertype bestanden nodig. Er zijn duizenden fonts op het internet beschikbaar, die wij uiteraard niet allemaal hebben , of makkelijk terug te vinden zijn.

Opgelet : werkt U met een Apple computer, dient U ons het Windows equivalent door te sturen. Lettertypebestanden die alleen voor een Mac geschikt zijn komen worden niet door onze Windows computer herkend !

Geschikte lettertypebestanden herkent U aan de .ttf of otf extensie

Afloop en Marges

Om bij het snijden eventuele witte randen te voorkomen, dient U een afloop (bleed) van 3mm te voorzien. Dit betekent dat U uw ontwerp 6 mm groter maakt dan het gewenste eindresultaat. In photoshop of indesign kan U dit eenvoudig instellen. Indien de achtergrond neutraal blijft is dit natuurlijk minder van belang.

Plaats uw afbeeldingen en teksten op minimum 5 mm ( bij voorkeur 10 mm ) van de rand van uw ontwerp. Zo vermijd je dat ze te dicht tegen de rand komen. Als je de afloop mee telt , blijf je dus minstens 8mm van de rand.

illustratie afloop en marges

Afbeeldingen

Voor een optimaal drukresultaat moet je er voor zorgen dat je afbeeldingen een resolutie hebben van minstens 300 dpi. In Photoshop vind je dit onder "Beeld-Grootte" Zet de resolutie op 300dpi of hoger en kies de gewenste afbeeldingsgrootte. Graphics met lage kwaliteit, komen je kaartje echt niet ten goede.

Let er ook op dat wanneer je je foto's van je fototoestel ophaalt, de originele resolutie behouden blijft om kwaliteitsverlies te vermijden. Ook met je smarthone kan je tegenwoordig degelijke foto's maken. Let er ook hier weer op dat bij het doorsturen van je foto je dit doet in de originele grootte.


Ook de afbeeldingen ( foto's, graphics, etc ) die U hebt gebruikt bij uw ontwerp dient U steeds mee te sturen. Meestal verwijst het definitieve ontwerp door middel van koppelingen naar de originele bestanden.

Kleuromgeving

De kleuren op je monitor worden weergegeven in RGB (Red-Green-Blue) formaat. RGB wordt gebruikt voor het beschrijven van kleuren van objecten die zelf licht weergeven. RGB telt tot 16 miljoen verschillende kleurvariaties.

Afdrukken gebeurt in CMYK-formaat (Cyan-Magenta-Yellow-Black). Het CMYK-model wordt gebruikt voor het beschrijven van kleuren van objecten die zelf geen licht geven, maar die het licht van andere bronnen weerkaatsen. Het kleurenbereik in vergelijking met RGB is veel kleiner.

De kleuren dienen dus te worden geconverteerd. Zonder al te technisch te willen worden, betekent dit dat vanwege het grotere kleurbereik van het RGB-model, de alternatieve CMYK-kleur kan afwijken. ( meestal doffer en donkerder dan de originele RGB kleur ). Bij het converteren van RGB naar CMYK-kleuren zijn groen en blauw vaak de meest problematische kleuren.

Zorg er dus voor dat je in programma de CMYK kleurmodus kiest voor de beste match met het afdrukresultaat. In Photoshop vind je dat onder het menu "Beeld - Modus"

Let op : ook de instellingen van je monitor (helderheid, contrast ) zijn zeer belangrijk. Studies hebben aangetoond dat contrast en helderheid bij de meeste mensen te hoog zijn ingesteld. De kans is zeer reeel dat het uiteindelijke drukresultaat donkerder uitvalt dan verwacht ! Probeer zeker eens je monitor te kalibreren om een zo juist mogelijke instelling te bekomen

Houd uw portkosten binnen de perken !

Om van een normaal posttarief te kunnen genieten (0.78 €) dien je een aantal regels te respecteren. Anders bedraagt de kost 1.56 €. Voor een gemiddeld aantal van 100 kaartjes bespaar je zo al gauw het leuke bedrag van 78 €!

De belangrijkste voorwaarden voor de enveloppen die U gebruikt zijn de volgende :

 • gebruik steeds een rechthoekig formaat ( vierkante enveloppen zijn steeds niet genormaliseerd ! )
 • respecteer de volgende afmetingen
  • minimum: 90 x 140 mm (1)
  • maximum 125 mm x 235 mm(1).
   (1)de post hanteert een tolerantie van 2 mm
  Een vierkante kaart stop je dus best in een enveloppe van 125x140mm - Dit valt binnen het genormaliseerde formaat . Neem daarom 120x120mm als effectief formaat voor je kaartje.

Volg ons ! :